Hogyan válasszunk grillt?

Posted by on máj 9, 2016 in Grillezés otthon

Hogyan válasszunk grillt?

Itt a grillezés ideje és egyre többen tervezik, hogy egy komoly grilleszközt vásárolnak. Irány a net és fórumokat böngészve keressük a válaszokat. Mi most sorba vesszük a lehetőségeket és először a brikettes gömb grillek terén adunk tanácsokat.


Miért gömb grill?
Először is azért, mert az igazi grillezés faszén vagy brikett tűz felett történik rácson. Ezt nevezzük grillezésnek. A gömb grillezés alapjait a Weber-Stephen tette le még a 20. század elején. George Stephen hódolva az autentikus lassan sütött omlós húsnak, egy olyan eszközt talált fel, mely egy kettévágott bójából született meg. Létrejött a zárt térben faszén felett sütés. A sufni vállalkozás később hatalmas iparággá nőtte ki magát, és világszerte ismert márka lett. Széles eszköz és készülék palettája minőségi alapanyagokból készül, melyre 10 év garanciát kapunk.
Természetesen sokan elkezdték „másolni” és folyamatosan akadnak konkurensei. Az egyik ilyen cég a Napoleon, mely süllyeszthető öntött vasrácsokkal kínálja gömb grilljeit.

De miért a gömb?
Azért mert a felszálló meleg folyamatos áramlásban van. A porcelán bevonatú gömböcök még a viszonylag nagy hő leadás mellett is sokáig tartják az elért hőfokot. A lassú sütés úgy valósul meg, hogy az elért sütési hőfok fokozatosan csökken, és csak órák alatt érjük a megfelelő maghőmérsékletet a nagyobb húsokban. Így a szaft egészen a szeletelésig a hús belsejében marad.

Mit tud még?
Füstölni! Egy szaftosan füstös oldalas, vagy marhahús, esetleg egy füstölt pisztráng házilag mind-mind igazi íz orgia. Az izzó brikettre tett fachipsek egyedi BBQ aromát adnak az ételeknek. A mérték csak rajtunk múlik, hogy mennyi fát szórunk a parázsra.
A tökéletes kémény technikának köszönhetően a parázs lassabban éghet el, így még hosszabbra nyújtva a sütési időt. Könnyen összegyűjthető a hamu, ami egy mozdulattal kiönthető. A rácsot használat után pillanatok alatt el tudjuk mosni, akár a kerti slaggal.

Irány a bolt!
Ha úgy gondoljuk, hogy csak azért nem veszek Weber-t, mert drága, akkor feltétlenül tegyük mellé azt a készüléket, amit a kerethez mérten néztünk ki. Ha csak azért vennénk egy grillt, mert néha sütünk rajta pár szelet húst, akkor tényleg tök mindegy. Jó a Tecsós is! Ha azonban érdekel a grillezés, és szeretünk főzni, akkor arra figyeljünk oda, hogy amit veszünk, és azt mennyi időre vásároljuk meg. Nyugodtan fogdossuk meg mind a kettőt és érezzük milyen anyagokból készültek. Egy erős masszív rácsot fogunk a kezünkbe, vagy bicikli küllőkből hegesztettet? Van súlya is, vagy egy erősebb széltől felborul az egész? Miközben kigurítjuk a garázsból majd szétesik, vagy egy precízen összerakott grill siklik a kertünkbe? És folytathatnánk, de a végső kérdés akkor is az, hogy pár évre gondolkodunk, vagy még a gyerekeink is ezen fognak grillezni az Ő gyerekeiknek?

Azt hiszem most már pontosan tudjuk, miért veszünk Weber grillt. A begyújtott brikett illata olyan, mint valami parfüm annak, aki imád grillezni! Amikor egyik délután sörrel a kézben forgatja a steaket és a szomszéd átkiált: „- Mi finomat süt szomszéd?”, csak annyit válaszoljunk: „- Én nem sütök. Én Weberezek.

Számít a véleményed!