Hogyan grillezzünk zöldségeket?

Posted by on máj 18, 2016 in Grillezés otthon

Hogyan grillezzünk zöldségeket?

Fő kedvenceink a burgonya, a gyökérzöldség vagy a jó öreg padlizsán. Utóbbi grillezése elsősorban a padlizsánkrém miatt népszerű, de most ássunk egy kicsit mélyebbre a krumpliszsákban.

Melyik zöldség grillezhető?

Ha nem akarjuk nagyon bekoszolni a rácsot, akkor az, amelyikben viszonylag alacsony a víztartalom, így többek között az előbb említett burgonya, gyökérzöldségek (répa, petrezselyem, cékla), padlizsán, paprika, kukorica, hagyma, sütőtök, édes burgonya, cukkini, de még a gomba is.

Hogyan készítsük őket elő?

Az a legfontosabb, hogy tiszta legyen. Figyeljünk arra oda, nehogy a homok vagy a sár megrekedjen a pici redőkben. Ez a takarítás élvezetesebb, ha a kertből szedett friss zöldséggel tesszük. Ha mégis boltban vesszük, azért arra is figyeljünk, hogy a grillezés mellől ne vegye el az időt a nehézkes hámozás. Igyekezzünk egyenletes formákat keresni, hogy a pucolás csak pillanatok műve legyen.

Lehet zöldséget pácolni?

Igen! Miért ne? Nemcsak a húsokat lehet előízesíteni, hanem a zöldségeket is. Ezt megtehetjük fűszeres olajjal is. Csak annyi a dolgunk, hogy az olajat kicsit megmelegítjük, és tiszta zöldfűszerekre öntjük. Egy-két nap alatt átveszi az ízeket és csodálatos fűszerolajokat készítettünk. A verziók száma végtelen és csak a fantáziánkra van bízva, mit keverünk ki saját boszorkánykonyhánkban. Ezzel ezek után meglocsolhatjuk a zöldségeket és enyhén megsózva 2-3 órára be is pácolhatjuk őket. Fontos megjegyezni, hogy mielőtt a rácsra tesszük, csöpögtessük le róla az olajat.

És ha nem pácolom be?

Igen! Miért ne? Nem mindenre ez a válasz, de létezik utóízesítés is, ahogy a Visegrádi Schef Grill Akadémia fűszerkeverékeinél is sokszor elhangzik. A megsült zöldségekre ízesített olvasztott vajat locsolunk majd fűszerkeverékkel vagy frissen vágott zöldfűszerekkel szórjuk meg.

Hogyan grillezzük a zöldségeket?

A legfontosabb tényező a forma és a hőmérséklet. Ha túl nagy darabokra vágtuk és tombol a pokol a grillben, akkor kívülről megég, de belül nyers marad. Ellentettje a vékonyra vágott és órákig sült burgonya. Itt van néhány példa kiemelve útmutatóul.
Burgonya: hasáb, chips gáz grillben max. 200-220 °C-on. Egészben fóliában parázsban, vagy darabolva sütőtálban kényelmesebb.
Gyökérzöldégek: ujjnyi vastag, 5-6 cm-es darabok, sütőtálban 200°C-on. Répa egészben parázs felett vagy vaslapon sütve, utólag pl.: fahéjas cukorral megszórva.
Padlizsán: egészben krémhez. Max 1-1,5 cm vastagon szeletelve (hámozva!) parázs felett, esetleg vaslapon. Alacsonyabb hőmérséklet célravezetőbb: 180 °C
Hagyma: héjában sütve, vajjal 220-240°C-on.
Újhagyma baconbe tekerve vaslapon megsütve.
Paprika: vaslapon vagy parázs felett. Füstölve olajban eltéve igazi különlegesség (főleg a jalapeno).

Számít a véleményed!