Füstös vajas sertés tarja

Posted by on ápr 30, 2016 in Grillezés otthon

Füstös vajas sertés tarja

A Recept, hogy a sertés tarja grillezése ne csak egy szelet hús sütése legyen.

Füstölt vaj sorozatomban a tarja grillezése is központi helyet kapott. Elég csak belepillantani a recept videóba, és máris látjuk milyen vastagra érdemes vágni a húst.

No igen, nem egy tárcsás hús. Nem szánom sértésnek, de a kettő elég más világ. Szeretjük a tivadari bulik alkalmával a hagymás-mustáros pácban lubickoló tarját, mert a hangulata egyedi. És szeretjük a steak vastagságúra szeletelt, grill aromáktól dús, enyhén füstös húst is. Mi természetesen az utóbbiért rajongunk a legjobban. Szinte minden kurzuson elmondom, hogy az így sütött sertés tarja teljesen más. A grillezés közben elérhető rózsaszín középrész a hazai íz világba nehezen illeszthető be. Ugyanis sokan nyersnek kiáltják ki. Pedig nem az, mivel a kérges külső alatt olyan hús réteg van, ami nem főtt, de nem is sült. Érdekes, mert az állag nem éri el sült húsra emlékeztető zamatot. Jóval előtte van. Ez lédúsabb és jobban érezhető, hogy milyen húsrészt grillezünk. Ez egy fontos lépcső lenne, amit a közönségnek meg kellene lépnie és elfogadnia a médiumra sütött húsokat. Itt a reklám helye, hogy főzőiskolánkban minden kérdésedre választ kaphatsz.

Van-e különbség a marha és a sertés steak grillezése között? Szerkezetükben tér el. Ha tarja, akkor a rostélyossal hasonlítsuk össze. A tarja jóval több zsírszövetet tartalmaz, aminek a kisütése okozhat problémát. Nem akarunk mócsingot a tányéron. Ilyenkor jön a jó tanács, hogy vegye feleségül a hentest! Naponta járhatunk be a henteshez a legjobb rácsra valóért, de fel is hívhatnak érte. Ahogy az én hentesem teszi. ” -Tamás príma áru jött!” Előzetesen elmondtam neki, hogy mit szeretnék. Mennyi legyen a zsírréteg? Mivel nincs két egyforma sertés, érdemes egy igényt felállítani és ahhoz ragaszkodni. Láttunk már olyan tarját, ami olyan állagú, mint a comb. És láttunk már olyat is, ami szinte rajzolva van és csodálatosan egybefüggő állagú. Na ez a tuti. Feszes, mintha karaj lenne. Szép egyenletes a zsírelosztása is. A rostélyos izomkötegei között nincs zsír, ezért más a sütése.

Szívből ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki a KUCU fűszerem tarjával is. De sütés után! vagyis a grillezés végéig semmi fűszert ne tegyünk a húsra. Csak a végén, amikor pihentetik a húst. Vajazás után jöhet a fűszerkeverék és némi finomra darált só. Átdörzsöljük és ehető hőmérsékleten fogyasszuk. Érezhető lesz a különbség!

Számít a véleményed!