Hogyan kell hamburgert grillezni otthoni tűzhelyen?

Posted by on jan 18, 2016 in Grillezés otthon

Hogyan kell hamburgert grillezni otthoni tűzhelyen?

Kisebb fogalmi zavar, de sokan szeretnének igazi grill élmény mellett hamburgerezni. A házi hús pogácsa recept is terítékre kerül és az is hogyan süsd meg. Kezdésnek pár alaptényező, a legjobb eredményért.

Az első, hogy a grillezés rendszerint faszén vagy brikett parázs felett történik. De gáz grillekben a vaslapot hevítjük fel a kívánt hőfokra, és azon sütünk. Na, ezt kell lemásolni házi tűzhelyekre. Szükségünk van egy serpenyőre (teflon jobb) és egy maghőmérőre is. Ha utóbbi nem része a konyhai fióknak, akkor tapintásra döntsük el, megsült-e a hús pogácsa.
Először is a hús. Lapocka vagy tarja a legjobb, ha sertés. Marha esetében a hátszín a legjobb. A fűszerezés egyéni ki hogyan szereti. Mi a saját sertés fűszerkeverékünket ajánljuk a KUCU-t. Fél kilónyi húshoz 3-4 kávéskanál elegendő. Még mindig nem sózunk.
Tenyerünk között elkezdjük megformázni a pogácsákat. Ha hidegnek érezzük, akkor várjunk, míg szobahőmérsékletűre melegedik. Ez azért fontos, hogy ne sokkoljuk a forró serpenyővel. Sokan itt rontják el, és a szépen megformázott husik egy pillanat alatt összeugranak. Ha már füstöl a serpenyő, akkor kezdjük el sütni. Ha becsülni lehet, akkor oldalanként 1-1 percig sül. Amikor az idő lejár a maghőmérőt dugjuk a közepébe, és ha már elértük a 68°C-ot akkor tegyük egy meleg tányérra. Kenjük meg vajjal mindkét oldalát és most jöhet a só és a bors.
Fólia alatt hagyjuk ehető hőfokig hűlni.
Azért nem használunk zsiradékot, mert a sertés hús tartalmaz elegendőt.

Marha hamburger sütése.
Ahogy említettem a hátszín az igazi. Szívesen javasolnám a MOOMOO-t, de mindenki tudja, hogy a marhahús íze utánozhatatlan. Érezzük minden harapásnál, hogy na most húst eszünk. Borsot azonban sütés előtt lehet bele tenni. A sütési eljárás ugyanaz, mint a sertésnél, csak nem 68°C-ig sütjük, hanem 70°C-ig. A húspogácsa legyen vastagabb így biztos, hogy médium lesz. Személy szerint csak médium lehet egy marha burger.

Remélem, hogy kipróbáljátok!

Számít a véleményed!