Hogyan füstöljünk halat házilag?

Posted by on máj 18, 2016 in Grillezés otthon

Hogyan füstöljünk halat házilag?

Halfogyasztás tekintetében a skandináv átlaghoz tartozom. Évi 70 kilogramm. Szóval elég sűrűn eszünk halat, és ebből a forrón füstölt hal 20-30%-ot tesz ki egy évben. Pisztráng mellett, pontyot, csukát, lazacot, afrikai harcsát, barramundit és ezek máját is füstöltem már. Ha házilag füstölt hal kerül az asztalra, az mindenképpen a családi konyhát dicsérik.

Mire figyeljünk oda ha halat füstölünk?

Akarunk-e szálkával bíbelődni vagy nem? Ponty esetében leugrasztom a csontozatról, majd beirdalva hagyom sóban állni, hogy a szálkák felpuhuljanak. Pisztrángnál nem feltétlenül kell, mert füstölve szépen kiemelhető a csontozat. De aki a tutira megy, az filézzen. Lazacnál alapból filét veszünk, de a kisebb szálkákat csipesszel távolítom el belőle. Afrikai harcsa filét a legjobb venni, mert teljesen szálkamentes. Barramundi már alig kapható, de egyszer kóstoljuk meg és imádni fogjuk. A csuka nagyon izgalmas volt. A halolaj ragasztóvá vált, amitől ragacsossá vált az egész hal. A bőre szinte kartonpapírrá füstölődött. Ezek nem rontanak az összképen, mert nagyon finom volt. A máj minden halnál más méretű. A csuka keskeny és hosszúkás, míg a ponty például olyan mint a csirkéé. A halhoz használhatunk halfüstölő cédrus lapot, vagy szimplán a rácsra fektetjük, hogy a forró füst gyorsan “végezzen” vele.

Előpácolás?

A sózás mindenképpen fontos, de ez még nem pácolás. Nagyon figyeljünk oda, hogy a füst mivel van jó barátságban. A citromos bedörzsölést felejtsük el, mert keserű lesz az egész halunk. A zöld fűszeres pác már jobb, de még hatásosabb, ha a parázsra is dobunk pár ágat például rozmaringot vagy kakukkfüvet. Pisztrángot rozmaring ágakra szoktam fektetni egy, hogy ne ragadjon a rácshoz a hal, kettő, hogy átvegye az ízét.

Milyen fát használjak hal füstöléshez?

Rendkívül népszerű a bükk, de szívvel ajánlom a Visegrádi Schef Grill Akadémia saját fa chipseit. Halhoz a tölgyet, de még inkább az égert ajánlom. Karakteres, édeskés utóízt ad, abszolút nyerő választás halfüstöléshez. Gyümölcsfák esetében az almát javaslom. Vigyázzunk a bogyós fákkal, mert könnyen elviheti olyan irányba az ízeket, ami nem illik egy füstölt halhoz.

Jó füstölt halas recept?

Ha csak úgy kellene mondani recepteket, akkor látogasson el a Chef a családban weboldalamra, mert ott van bőven. Grilleshez saját kedvenceim a tortillába csavart füstölt hal salátával. A kihűtött halat hideg felvágottként is ehetjük gyümölcsökkel. Még jobb, ha eljössz a halas kurzusunkra és kipróbálsz párat élőben.

Itt egy videórecept, amihez csak pisztráng, vaj, só, BLUGGY fűszerkeverékünk és éger fa chips kell.

 

Számít a véleményed!