Füstös vajas rostélyos

Posted by on márc 29, 2016 in Grillezés otthon

Füstös vajas rostélyos

Grillezni és füstös falatokat az asztalra varázsolni talán egyszerű. Ami bonyolultabb, hogy hogyan legyen ez változatos. Ezen a vonalon indultam én is. Elkezdtem kísérletezni az éger fával és megszületett a füstölt vaj.

Egy szelet rostélyos kíméletes sütése után – ami jó esetben 25-30 perc -, kivárva a pihentetés hosszú perceit, valami egészen izgalmas ízt éreztem a számban. A vajba kevert só mellé tettem egy két kávéskanálnyi MOOMOO marha grill fűszerkeveréket.  A vaj, a só, a fűszer és a füst döbbenetes elegy.  Aki bátrabb az picivel több sót is tehet bele, ettől felerősödik a füstöt aroma. 3-4 szép szelet rostélyoshoz 50 grammnyi vajat füstöltem meg. Lehetőleg a vaj legyen magas zsírtartalmú, de ha nincs más jó a tea vaj is. Tedd egy szuflé formába és nagy szemű sóval megszórva, már mehet is a grillbe. Egy jó marék Éger fachips amit tőlünk vettél, és kezdődhet a varázslás. Nagyon fontos, hogy ne legyen forró a grill. Nem sütjük a vajat, hanem meleg füstöljük. Különben tele lesz apró égett szemcsékkel, ami nem tesz jót az ízeknek. A rostélyost ez idő alatt kellemesen kipiheni magát alufóliába csomagolva szépen csendben eléri a medium állapotot. Ideje felvágni és megmártani a füstölt vajban. Előre szólok, hogy nagyon tömény. Én egy kis friss lecsóval körítettem, de valami alkohol sem árt utána, ami kicsit szétcsapja odabent.

Remélem kellően felcsigáztam a fantáziád! Próbálkozz Te is!

Számít a véleményed!